Babka z kalafiora
Skł;
Kalafior
800g łopatki wieprzowej
2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 jajko
1 bułka kajzerka
Bułka tarta
Łopatkę mielimy na drobym sorki, bułkę namoczoną w mleku również.
Do mięsa dodajemy przyprawy i jajko.
Kalafiora przygotowywujemy w ten sposób, aby go można było włożyć do gorącej wody, trzymając za nie wycięty trzon. Kładziemy go do gorącej osolonej wody i gotujemy na małym ogniu przez 10min.
Po ugotowaniu możemy odkroić końcówkę i ułożyć kalafiora na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Obtaczamy kalafior w mięsie mielonym i obsypujemy z wierzchu bułką tartą.
Pieczemy ok 35 min w 180°c. SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz