Pomidorowa


   Przepyszna, domowa, poniedziałkowa pomidorówka😀. U mnie w domu tydzień zaczynamy właśnie od zup pomidorowej, buraczkowej, lub ogórkowej. Passatę wykorzystałam domowej swojej roboty, ale możecie również kupić dobrej jakości.

Skł;
1300 ml bulionu drobiowo warzywnego
500 ml passaty pomidorowej
2 średnie pomidory
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany 18%

   Do bulionu wlewamy passatę i zagotowywujemy. W między czasie parzymy pomidory, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy pomidory i koncentrat do zupy i gotujemy jeszcze ok 10 min. na niewielkim ogniu. Dodajemy cukier.  Zdejmujemy zupę z ognia. W miseczce chartujemy śmietanę, czyli wlewamy do niej powoli i mieszamy trochę zupy, aby temperatura śmietany i zupy była podobna, wtedy nam się nie zwarzy.  Pomidorową można podawać z makoronem, ryżem lub z lanymi kluseczkami. Na wierzchu posypuję świeżą posiekaną natką pietruszki i dodaje kilka listków świeżej bazylii. SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty