Ciasto na kefirze z brzoskwinią i malinami




Porcja; tortownica wym. 26cm.

Skł;
2,5 szkl mąki pszennej
130 ml oleju
250 ml kefiru
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki malin
200g brzoskwiń w puszce


Kruszonka;
50g masła
50g cukru
100 g mąki (może być pszenna, bądź ziemniaczana)

   Ja zaczynam od zrobienia kruszonki i wstawienia jej do lodówki, żeby się schłodziła. Będzie wtedy bardziej chrupiąca.
Brzoskwinie kroimy w kosteczkę i pozostawiamy na sitku do odsączenia. 
Następnie robimy ciasto. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy maślankę
 i mieszamy już na wolnych obrotach miksera. Dodajemy olej i mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej 
papierem do pieczenia i posypujemy owocami obtoczonymi i w mące ziemniaczanej. Na koniec kruszymy kruszonka. Piec ok 30 min w 180°c. SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty