Kiszone rzodkiewki






Sezon przetworowy, rozpoczęty. Kiszone rzodkiewki sa bardzo zdrowe, jak zresztą wszystkie kiszonki. U mnie rzodkiewki już zajadamy małosolne, jak widać na zdjęciu. Rzodkiewka, im bardziej będzie ukiszona tym będzie bledsza. Kiszenie, to bardzo prosty i łatwy sposób na zamknięcie w słoikach na zimę skarbów lata. Kiszonki, możemy dodawać do zup, a takie rzodkiewki będą równie pyszne podane do obiadu z odrobiną śmietany, lub jogurtu naturalnego jeśli ktoś woli lżejszą wersję.

Skł. 
Rzodkiewki
Koper
Ziele angielskie
Pieprz 
Chrzan
Liść laurowy
Solanka (woda przegotowana i osolona 1 łyżka soli na 1 litr wody) 

1l bądz 0,75l słoik napełniamy umytymi dokładnie rzodkiewkami. Wsypujemy po  ok 5 ziarenek pieprzu i ziela, 2 liscie laurowe, koperek i kawałek chrzanu. Zalewamy zalewą, zakręcamy i odstawiamy do ukiszenia. Małosolne będą gotowe już po ok 2-3 dniach.  SMACZNEGO!





Komentarze

Popularne posty