Kluseczki z warzywami


Skł;
1 marchewka (dosyć duża)
300g kalafioru
2 pomidory
1 duża cebula
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka kurkumy
Świeża natka pietruszki


   Cebulę, kroimy w kosteczkę i przesmażamy na maśle klarowanym. Następnie do cebuli dodajemy różyczki kalafiora, marchewkę pokrojoną w ok 0,5cm grubości plasterki i pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Wszystko razem przesmażamy. Następnie możemy podlać trochę woda i próżymy po przykryciem do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem.
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli do ugotowania kluseczek. Jajka, mieszamy z 2 łyżkami mąki i kurkumą. Powinna wyjść gęsta masa. Jeśli jest za rzadka dodajemy więcej mąki. Wrzucamy na wodę kluseczki z łyżki (tak jak się robi ziemniaczane). Gotujemy od wypłynięcia ok 10 min. Następnie wyciągamy kluseczki łyżką cedzakową i dodajemy do warzyw na patelnię i jeszcze wszystko razem chwilkę smażymy. Podawać że świeżą pokrojoną natką pietruszki. SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty