Młoda kapusta z marchewką i koperkiem


MŁODA KAPUSTA Z MARCHEWKĄ I KOPERKIEM


Skł;
2 główki młodej kapusty
1 średnia marchewka
Pęczek koperku
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1.5 szkl. wody
2 liście laurowe
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki
3 łyżki octu jabłkowego
2 łyżeczki cukru
1 Płaska łyżka przyprawy typu vegeta (u mnie tylko naturalna bez konserwantów, sztucznych barwników i glutaminianu sodu. Niestety nie mogę takiej dostać w swojej miejscowości, więc kupuje w sklepie bio online, lub u dostawców z naturalnymi mieszankami przypraw na rynku. Dobra przyprawa tego typu powinna mieć w swoim składzie tylko Sól morską i suszone warzywa)
Sól
Pieprz ziołowy


   Kapustę należy poszatkować i zalać w dużym garnku ok 1.5 szklanki wody. Marchew zetrzec na tarce o grubych oczkach i dodac do kapusty. W tracie gotowania musimy kontrolować i w razie potrzeby dolac. Gotujemy kapustę ok 15 min, aż zmniejszy swoją objętość.
Cebulę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na maśle. Gdy cebulką się zeszkli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilkę smażymy.
Do kapusty dodajemy usmażoną cebulkę, 2 liście laurowe, 2 łyżeczki cukru, 3 łyżki octu jabłkowego i płaską łyżkę przyprawy typu vegeta, sól i pieprz i posiekany koperek. Kapustę gotujemy Kolejne ok 15 min, aż zmięknie i odparuje woda.
Na koniec przygotujmy zasmażkę. Na patelnie wlać 2 łyżki oleju i łyżkę mąki i przesmażyć krótko, żeby zasmażką była jasna i dodać do kapustki pod koniec gotowania. SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty