Pierś z kurczaka z pomidorami i mozzarellą w sosie śmietanowo oliwkowym
Skł;
2 połówki piersi z kurczak ok 800g
15 oliwek zielonych
Ok 8 listków bazylii
3 małe pomidory
250 g mozzarelli (waga po odsączeniu)
Przyprawa do gyrosa
330g śmietany do zup i sosów
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki
Sól
Pieprz
I nacieramy z każdej strony nawet w nacięciach przyprawą do gyrosa.
Pomidory i mozzarellę kroimy na plasterki i wkładamy w nacięcia
Oprószamy jeszcze trochę solą i pieprzem i przekładamy piersi do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
Śmietanę mieszamy z mąką, posiekaną bazylią i przekrojonymi na pół oliwkami oraz cukrem solą i pieprzem. Takim sosem zalewamy piersi i pieczemy pod przykryciem ok 35 min w 180°c. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie, polewamy z wierzchu piersi powstałym sosem i pieczemy jeszcze trochę, aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem, ziemniakami bądź kaszą. SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz