Pierś z kurczaka z pomidorami i mozzarellą w sosie śmietanowo oliwkowym


 Skł;
2 połówki piersi z kurczak ok 800g
15 oliwek zielonych
Ok 8 listków bazylii
3 małe pomidory
250 g mozzarelli (waga po odsączeniu) 
Przyprawa do gyrosa
330g śmietany do zup i sosów
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki
Sól
Pieprz

Piersi nacinamy w ten sposób, ale żeby ich nie przeciąć



I nacieramy z każdej strony nawet w nacięciach przyprawą do gyrosa. 

Pomidory i mozzarellę kroimy na plasterki i wkładamy w nacięcia
 Oprószamy jeszcze trochę solą i pieprzem i przekładamy piersi do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. 
Śmietanę mieszamy z mąką, posiekaną bazylią i przekrojonymi na pół oliwkami oraz cukrem solą i pieprzem. Takim sosem zalewamy piersi i pieczemy pod przykryciem ok 35 min w 180°c. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie, polewamy z wierzchu piersi powstałym sosem i pieczemy jeszcze trochę, aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem, ziemniakami bądź kaszą. SMACZNEGO! 

Komentarze

Popularne posty