Tarta z rabarbarem i kremem mascarpone z białą czekoladą
Skł:
2 szkl mąki pszennej
200g masła
3 żółtka
Sól
1/2 szkl cukru
600g rabarbaru +3/4 szkl cukru
1 łyżeczka cynamonu
250g mascarpone
250ml śmietany 36%
90g białej czekolady
1 łyżka mleka
Garść płatków migdałowych
Z 2 szkl mąki, 200g masła, 3 żółtek, szczypty soli i 1/2 szkl cukru zagniatamy kruche ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folie aluminiową i wkładamy do lodówki.
Następnie przygotujemy rabarbar. Obieramy go i kroimy w kostkę. Dodajemy do rabarbaru 3/4 szkl cukru i cynamon i smażymy. Trzeba uważać, aby rabarbaru nie rozgotować. Ciasto wyciągamy z lodówki i wykładamy formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładamy również boki charakterystyczne dla tarty...
... I nakłówamy ciasto widelcem. Kładziemy do piekarnika nagrzanego do 180°c na 10 min. Czekoladę połamać i z dodatkiem łyżki mleka rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzic. Następnie wyjmujemy i wykładamy tartę usmażonym rabarbarem. Staramy się nakładać rabarbar bez soku. I zapiekamy dalej ok 10 min.
W między czasie przygotujemy krem na wierz. Mikserem mieszamy serek mascarpone ze śmietaną i rozpuszczoną czekoladą. Krem wykładamy na ostudzoną tartę. Na koniec posypujemy uprażonymi migdałami. SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz