Truskawkowe ciasto przekładane herbatnikami
Porcja na blachę o wymiarach: 25x36cm
Skł;
400g truskawek
2 galaretki truskawkowe
Ok 200g herbatników
200g masła
2 budynie po 40g bez cukru
2 łyżki cukru
500 ml mleka
Gotujemy budynie na mleku z cukrem wdł. przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.
Galaretki rozpuszczamy w 750ml gorącej wody i odstawiamy w chłodne miejsce.
W między czasie wykładamy blachę papierem do pieczenia i układamy pierwszą porcję hetbatników.
Miękkie masło ucieramy ze szczyptą soli i dodajemy porcjami wystudzony budyń. Ucieramy na gładką masę.
3/4 masy budyniowej wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną porcją herbatników. Następnie wykładamy resztę masy budyniowej i układamy na niej truskawki. Zalewamy ciasto tężejącą galaretką.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz