Zupa swojska
Taką zupę można przygotować na dowolnej wędlinie jaką mamy w lodówce. Świetny sposób na zrobienie porządku w lodówce.
Skł;
80g boczku wędzonego
200g szynki wędzonej bądź kiełbasy
2 średnie ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
5 cm pora (korzenia)
1.5 l wody
Sól
Pieprz
1 łyżka masła klarowanego
Boczek, szynkę, cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę pokroić w słupki. Przesmażyć na maśle. Pora pokroić w talarki i w między czasie, również wrzucić do warzyw i wedlin. Gdy warzywa już będą przesmażone to zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok 15 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Podawać z posiekanym koperkiem i łyżką kwaśnej śmietany.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz