Botwinka



 Botwinka, to zupa z liści i buraczka, kiedy jest on jeszcze mały a listki są młode i chrupiące. Ja swoją botwinkę zakwasiłam kwasem z kiszonej rzodkiewki, który równie świetnie się nadaje do zupy buraczkowej. 


Skł;
Ok 2 l wody
1 marchew
1 cebula
2 ziemniaki
3 buraki pieczone
250g botwiny
Sól
Pieprz
Liść laurowy
1/2 szkl kwasu z kiszonej rzodkiewki, lub kwasu z buraka
1/2 szkl śmietany 30%
1 łyżeczka cukru
2 łyżki masła

Marchew, cebulę i ziemniaki kroimy w kosteczkę i przesmażamy na maśle. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania wrzucamy posiekaną botwinkę (liście razem z buraczkiem). Doprawiamy zupę solą, pieprzem, liściem, cukrem i zakwaszamy kwasem z kiszonej rzodkiewki lub buraka. Śmietanę zachartować i zabielić zupę. Następnie zdejmujemy zupę z ognia i jak troche przestygnie to dodajemy buraczki pieczone pokrojone w kostkę, które dodadzą zupie ładnego różowego koloru. 
SMACZNEGO! 


Komentarze

Popularne posty