Pizza z boczkiem, rukolą i suszoną śliwką na grubym spodzie



Przygotowałam dzisiaj pizze na grubym spodzie, ale jeśli ktoś woli na cienkim to wystarczy zarobić ciasto z porcji mniejszej o połowe. 

Skł;

Ciasto grube:
400g mąki pszennej
35g drożdży świeżych
1,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki oliwy z oliwek
250 ml letniej wody

Reszta składników;
100g boczku wędzonego
80g cukini
1 pomidor
80g suszonej śliwki
60g ketchupu
1 łyżeczka oregano
100g żółtego sera
3 garści świeżej rukoli
Oliwa z oliwek do skropienia na koniec

Do przesianej mąki dodajemy drożdże, cukier, sól i oliwe i mieszamy. Następnie wlewamy stopniowo wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk to trzeba dodać jeszcze odrobine mąki, ale nie za dużo, żeby ciasto nie było twarde. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na ok 15 min do wyrośnięcia. 

Śliwki zalewamy wodą, aby zmiękły. 
Boczek kroimy w cienkie plastry i przesmażamy na suchej patelni. Gdy boczek się zrumieni zdejmujemy go i na tej samej patelni przesmażamy cukinie pokrojoną w plasterki.

Ketchup wymieszać z oregano. 

Śliwki, odsączyć z wody i pokroić w drobniutką kosteczkę. 

Pomidor pokroić w plasterki

Ciasto zagniatamy ponownie i formujemy placek wielkości blaszki od piekarnika. Smarujemy ketchupem z oregano. Następnie układamy boczek, cukinię, śliwki i pomidor. Piec w 200 °c ok 15 min. Aż spód się zrumieni. Pod koniec pieczenia posypać żółtym serem startym na tarce.
Po wyjęciu pizzy z piekarnika, posypać ją świeżą rukolą i skropić oliwą z oliwek.
SMACZNEGO!


Komentarze

Popularne posty