Ze śliwkami i borówką

 

Porcja na blachę: 25x36 cm

Składniki ciasto:
2,5 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru
5 żółtek (białka zostawić do bezy) 
200g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki beza:
10 białek 
300g cukru kryształu
80g mąki ziemniaczanej
Szczypta soli

Kruszonka kakaowa:
50g masła
50g cukru
100g mąki
1 łyżeczka kakao

Dodatki:
800g śliwek węgierek
150g borówek
Mąka ziemniaczana do oprószenia owoców

Zagnieść ciasto i wyłożyć nim blaszkę. 

Śliwki przekroić na połówki i wyjąć pestki i oprószyć mąką ziemniaczaną. Poukładać na cieście skórką dołu. Borówki również oprószyć mąką i posypać nimi ciasto. 

 Białka ubić, a następnie zacząć powoli dodawać cukier. Jak cukier się rozpuści to zmniejszyć obroty miksera na mniejsze i dodać mąkę. Bezę wykładamy na owoce. 

Przygotować kruszonkę kakaową i posypać ciasto. Następnie pieczemy w 160°c ok 45-50 min. 
SMACZNEGO! 

Komentarze

Popularne posty