Ze śliwkami i borówką
Porcja na blachę: 25x36 cm
Składniki ciasto:
2,5 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru
5 żółtek (białka zostawić do bezy)
200g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki beza:
10 białek
300g cukru kryształu
80g mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
Kruszonka kakaowa:
50g masła
50g cukru
100g mąki
1 łyżeczka kakao
Dodatki:
800g śliwek węgierek
150g borówek
Mąka ziemniaczana do oprószenia owoców
Zagnieść ciasto i wyłożyć nim blaszkę.
Śliwki przekroić na połówki i wyjąć pestki i oprószyć mąką ziemniaczaną. Poukładać na cieście skórką dołu. Borówki również oprószyć mąką i posypać nimi ciasto.
Białka ubić, a następnie zacząć powoli dodawać cukier. Jak cukier się rozpuści to zmniejszyć obroty miksera na mniejsze i dodać mąkę. Bezę wykładamy na owoce.
Przygotować kruszonkę kakaową i posypać ciasto. Następnie pieczemy w 160°c ok 45-50 min.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz