Jabłka w cieście

 


No takie placuszki z jabłkami, to ja uwielbiam. To jest zdecydowanie moja ulubiona wersja, którą pamiętam z dzieciństwa. Po usmażeniu jabłuszko rozpływa się w ustach! 


Skł:

1 szkl mąki

1 jajko

1/2 szkl mleka

1/3 szkl wody

1 łyżka cukru waniliowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 średnie jabłka


Z mąki, mleka, jajka, wody, cukru waniliowego i proszku do pieczenia zrobić ciasto jak na naleśniki poprzez połączenie ze sobą tych składników. Konsystencja ciasta ma być trochę gęstsza jak na naleśniki, aby jabłka się dobrze oblepiły. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plastry ok 1 lub 0,5cm grubości i wycinamy z nich gniazda nasienne. Powstałe jabłka z dziurką maczamy w cieście naleśnikowym i smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor. 

SMACZNEGO! 


Komentarze

Popularne posty