Krem z pieczonej dyni i papryki




Sezon jesienny to czas kiedy mamy ochotę na potrawy ciepłe, rozgrzewające szczególnie zupy. Ta zupa taka właśnie jest rozgrzewająca i o bardzo ciekawym smaku. Dynia ma orginalny korzenny smak, a z dodatkiem papryki, curry i gałki muszkatołowej jest bardzo ciekawa w smaku.

Skł:
Dynia ok 1.5 kg
1 papryka czerwona
750 ml wody
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 cebula
1 łyżka oleju
Sól
Pieprz

Dynię, pokroić na mniejsze części, a paprykę w całości zawinąć w folię aluminiową. Warzywa poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dynię skropić olejem. Tak przygotowane warzywa pieczemy ok 40 min. aż dynia zmięknie a papryka upiecze się tak, że łatwo obierze się ze skórki. 



W garnku przesmażamy cebulkę na łyżce oleju do zrumienienia. Następnie dodajemy upieczone warzywa obrane ze skórki i zalewamy wodą. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, curry i gałką muszkatołową i zagotować. Następnie zupę zblendować. 
Proponuję podawać ze świeżą posiekaną natką pietruszki i uprażonymi ziarnami dyni. 
SMACZNEGO! 

Komentarze

Popularne posty