Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim

 


Skł:

Ok 600 g piersi (1 podwójna) 

150g szpinaku mrożonego

125g sera mozzarella

2 ząbki czosnku

1 op ciasta francuskiego

Czarnuszka do posypania

1 jajko

Sól

Pieprz


Szpinak przesmażyc, doprawić solą i pieprzem, a pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, aż sok odparuje. 

Mozzarrellę pokroić w plastry. 

Piersi naciąć z jednej strony ale nie do końca tak aby można je było rozłożyc w ten sposób



Oprószamy pierś pieprzem i solą.

Na jedną stronę każdej piersi nakładamy szpinak i układamy mozzarrellę. 

Składamy mięso jak książkę i układamy na tak przygotowanym cieście francuskim. 

Z jednego opakowania ciasta kroimy 2 takie kwadraty (kroimy ciasto na pół). Mięso możemy zaplatać już na blaszce na której będziemy piec mięso wyłożonej folią, lub papierem do pieczenia


Zaplatamy raz jedną raz drugą stronę na piersi jak warkocza







Smarujemy tak przygotowane mięso w cieście roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką


Piec w 180°c ok 40 min.

SMACZNEGO! 

Komentarze

Popularne posty