Pierś z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim
Skł:
Ok 600 g piersi (1 podwójna)
150g szpinaku mrożonego
125g sera mozzarella
2 ząbki czosnku
1 op ciasta francuskiego
Czarnuszka do posypania
1 jajko
Sól
Pieprz
Szpinak przesmażyc, doprawić solą i pieprzem, a pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, aż sok odparuje.
Mozzarrellę pokroić w plastry.
Piersi naciąć z jednej strony ale nie do końca tak aby można je było rozłożyc w ten sposób
Oprószamy pierś pieprzem i solą.
Na jedną stronę każdej piersi nakładamy szpinak i układamy mozzarrellę.
Składamy mięso jak książkę i układamy na tak przygotowanym cieście francuskim.
Z jednego opakowania ciasta kroimy 2 takie kwadraty (kroimy ciasto na pół). Mięso możemy zaplatać już na blaszce na której będziemy piec mięso wyłożonej folią, lub papierem do pieczenia
Zaplatamy raz jedną raz drugą stronę na piersi jak warkocza
Smarujemy tak przygotowane mięso w cieście roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką
Piec w 180°c ok 40 min.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz