Z jabłkami i orzechami pod kruszonką
Ciasto:
2 szkl mąki pszennej
250g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
3/4 szkl cukru
Szczypta soli
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i schować do lodówki na ok 1 h.
Jabłka:
1 kg jabłek
3 garście wyłuskanych orzechów włoskich
1/2 szkl cukru
1 łyżka cynamonu
1 łyżka masła
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu. Chwilę tylko aby jabłka się ładnie pokryły cynamonem i rozpuszczonym masłem.
Kruszonka:
100g cukru
100g masła
200g mąki
Zagnieść składniki na kruszonkę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciastem schłodzonym w lodówce. Na wierzch wykładamy jabłka bez nadmiaru soku. Na jabłka ścieramy, lub kruszymy kruszonkę.
Piec ok 40 min w 180°c.
Wykończenie: ciasto posypane cukrem pudrem przed podaniem.
SMACZNEGO!
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com