Buraczkowa z pieczonymi burakami
Moje dziewczyny mówią że to zupa księżniczkowa, bo taki piękny różowy kolor heh... Polecam każdemu nie tylko dla dziewczynek.
Skł;
1,5l wody
1 pęczek włoszczyzny
1 cebula przypalana
Ok 1 szkl zakwasu buraczanego
500g buraczków upieczonych
200ml słodkiej śmietany
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka cukru
7 ziarenek ziela angielskiego
7 ziarenek pieprzu
Liść laurowy
Obraną i umytą włoszczyznę zalewamy wodą i gotujemy bulion. Dodajemy również cebulę, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Upieczone buraczki obrać i pokroić w kosteczkę. Gdy bulion już będzie gotowy przecedź go przez sitko, zostawiamy tylko warzywa korzenne, chodzi o to aby pozbyć się ziarenek ziela i pieprzu. Wrzucamy do zupy upieczone, obrane i pokrojone w kosteczkę buraczki i wlewamy stopniowo zakwas. Śmietankę chartujemy gorącą zupą i wlewamy do niej. Całość doprawiamy solą, pieperzem i łyżeczką cukru. Gotujemy jeszcze na wolnym ogniu ok 10 15 min.
Propozycja podania:
Makaron typu muszelki itp.
Purre ziemniaczane przepis w linku poniżej:
https://www.gotujzangela.pl/2020/04/purre-z-ziemniaka.html
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz