Buraczkowa z pieczonymi burakami


 Moje dziewczyny mówią że to zupa księżniczkowa, bo taki piękny różowy kolor heh... Polecam każdemu nie tylko dla dziewczynek.


Skł;

1,5l wody

1 pęczek włoszczyzny

1 cebula przypalana

Ok 1 szkl zakwasu buraczanego

500g buraczków upieczonych

200ml słodkiej śmietany

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka cukru

7 ziarenek ziela angielskiego

7 ziarenek pieprzu

Liść laurowy


Obraną i umytą włoszczyznę zalewamy wodą i gotujemy bulion. Dodajemy również cebulę, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Upieczone buraczki obrać i pokroić w kosteczkę. Gdy bulion już będzie gotowy przecedź go przez sitko, zostawiamy tylko warzywa korzenne, chodzi o to aby pozbyć się ziarenek ziela i pieprzu. Wrzucamy do zupy upieczone, obrane i pokrojone w kosteczkę buraczki i wlewamy stopniowo zakwas. Śmietankę chartujemy gorącą zupą i wlewamy do niej. Całość doprawiamy solą, pieperzem i łyżeczką cukru. Gotujemy jeszcze na wolnym ogniu ok 10 15 min. 

Propozycja podania:

Makaron typu muszelki itp. 

Purre ziemniaczane przepis w linku poniżej:

https://www.gotujzangela.pl/2020/04/purre-z-ziemniaka.html

SMACZNEGO! 


Komentarze

Popularne posty