Krupnik z pulpecikami



Skł:

600g ziemniaków

2 duże marchewki

1 korzeń pietruszki

1/2 korzenia selera

100g kaszy jęczmiennej

2 l wody

2 łyżki posiekanego koperku

1 łyżka masła klarowanego

Sól

Pieprz


Składniki na pulpeciki:

500g zmielonej łopatki wieprzowej

1 kajzerka namoczona w mleku i również zmielona

1 jajko

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Sól

Pieprz

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler pokrój w kosteczkę i przesmaż na maśle ok 5 min. Przesmażone warzywa zalej wodą, dopraw solą i pieprzem i gotuj prawie do miękkości.

W między czasie przygotuj pulpeciki. Mięso wymieszaj dokładnie z kajzerką, jajkiem, czosnkiem i dopraw solą i pieprzem.

Gdy warzywa w zupie będą prawie miękkie, to możemy zacząć formować i wrzucać pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucamy również kasze jęczmienną przepłukaną wodą i koperek. Całość gotujemy jeszcze, aż warzywa będą miękkie a pulpeciki ugotowane. Dopraw solą i pieprzem.

SMACZNEGO!



Komentarze

Popularne posty