Krupnik z pulpecikami
Skł:
600g ziemniaków
2 duże marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 korzenia selera
100g kaszy jęczmiennej
2 l wody
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka masła klarowanego
Sól
Pieprz
Składniki na pulpeciki:
500g zmielonej łopatki wieprzowej
1 kajzerka namoczona w mleku i również zmielona
1 jajko
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Sól
Pieprz
Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler pokrój w kosteczkę i przesmaż na maśle ok 5 min. Przesmażone warzywa zalej wodą, dopraw solą i pieprzem i gotuj prawie do miękkości.
W między czasie przygotuj pulpeciki. Mięso wymieszaj dokładnie z kajzerką, jajkiem, czosnkiem i dopraw solą i pieprzem.
Gdy warzywa w zupie będą prawie miękkie, to możemy zacząć formować i wrzucać pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucamy również kasze jęczmienną przepłukaną wodą i koperek. Całość gotujemy jeszcze, aż warzywa będą miękkie a pulpeciki ugotowane. Dopraw solą i pieprzem.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz