Śledzie w occie

 


W okresie jesienno-zimowym w mojej lodówce nie może zabraknąć śledzi w occie własnej roboty, a w szczególności na stole wigilijnym. Są idealnie kwaśne i po prostu moje ulubione. Idealne jako zakąska przy spotkaniach towarzyskich.

Skł:
800g śledzi (płatów solonych)
150 ml octu
1 l wody
1 łyżka cukru
1 cebula
1 nieduża marchewka
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu


Płaty śledziowe wymocz w wodzie (jak długo? To zależy od śledzi jakie są słone. Ja max mocze 2h. Jeśli wymoczymy je zbyt długo to zrobią sie tzw wymoczki bez smaku. Śledź musi pozostać słony, ale nie za mocno.)
W między czasie zagotuj zalewę z wody, cukru, octu z liściem, zielem i pieprzem. Wrzucamy również marchewkę pokrojoną w plasterki. Odstaw do wystudzenia. 
Gdy śledz się wymoczy kroimy  na kształt kwadracików. 
W wyparzonych słoikach układamy na dnie pokrojoną cebulę w piórka, następnie śledzie. Zalewamy wystudzoną zalewą, zakręcamy, chowamy do lodówki na co najmniej 24h.
SMACZNEGO! 

Komentarze

Popularne posty