Uszka z pieczarkami
Mój ulubiony przepis na ciasto pierogowe mąka, gorąca woda i tłuszcz bez jajka. Ciasto jest bardzo elastyczne i pięknie odchodzi od stolnicy bez podsypywania mąką! Przepis na uszka z pieczarkami to świetny pomysł dla osób, które grzybów jeść nie mogą np dzieci, ponieważ grzyby chociaż są pyszne są zbyt ciężkostrawne.
Składniki ciasto:
500g mąki
1 szkl bardzo gorącej wody
4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
Składniki farsz:
500g pieczarek
1 cebula
1 nieduża marchewka
1 łyżka masła klarowanego do smażenia
Mąkę przesiej do miski dodaj olej, sól i wymieszaj. Następnie dodaj bardzo gorącą wodę i początkowo mieszaj łyżką, żeby się nie poparzyć. Dobrze wyrobione ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Następnie odstawiamy ciasto, żeby odpoczęło na ok 1/2h pod przykryciem najlepiej szklanym.
Cebulkę bardzo drobno pokrój w kosteczkę i przesmaż na maśle. Pieczarki bardzo drobno posiekaj nożem lub przy użyciu rozdrabniacza. Marchewkę zetrzyj na tarce. Pieczarki i marchewkę dodaj do cebuli i smaż tak długo, aż cały sok z warzyw odparuje.
Ciasto wałkujemy porcjami na bardzo cienko i wykrawamy kółka najlepiej kieliszkiem to zależy jakiej wielkości chcemy mieć uszka. Lepienie uszek jest podobne do lepienia pierogów, ponieważ lepimy taki mały pierożek tylko jeszcze zlepiamy ze sobą 2 końce.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz