Uszka z pieczarkami

 


Mój ulubiony przepis na ciasto pierogowe mąka, gorąca woda i tłuszcz bez jajka.  Ciasto jest bardzo elastyczne i pięknie odchodzi od stolnicy bez podsypywania mąką! Już od kilku lat robię farsz z pieczarek ze względu na dzieci, które nie bardzo mogą jeść grzyby. Grzyby są bardzo ciężkostrawne niestety dla dzieci, ale uszka z pieczarkami, cebulką i marchewką są również przepyszne.


Składniki ciasto:

500g mąki

1szkl bardzo gorącej wody

4 łyżki oleju

1/2 łyżeczki soli


Składniki farsz:

500g pieczarek

1 cebula

1 nieduża marchewka

1 łyżka masła klarowanego do smażenia


Mąkę przesiej do miski dodaj olej, sól i wymieszaj. Następnie dodaj bardzo gorącą wodę i początkowo mieszaj łyżką, żeby się nie poparzyć. Dobrze wyrobione ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Następnie odstawiamy ciasto, żeby odpoczęło na ok 1/2h pod przykryciem najlepiej szklanym. 

Cebulkę bardzo drobno pokrój w kosteczkę i przesmaż na maśle. Pieczarki bardzo drobno posiekaj nożem lub przy użyciu rozdrabniacza. Marchewkę zetrzyj na tarce. Pieczarki i marchewkę dodaj do cebuli i smaż tak długo, aż cały sok z warzyw odparuje. 

Ciasto wałkujemy porcjami na bardzo cienko i wykrawamy kółka najlepiej kieliszkiem to zależy jakiej wielkości chcemy mieć uszka. Lepienie uszek jest podobne do lepienia pierogów, ponieważ lepimy taki mały pierożek tylko jeszcze zlepiamy ze sobą 2 końce. 

SMACZNEGO! 






Komentarze

Popularne posty