Zupa dyniowa babci
Jest to stary przepis, ale warto go sobie zapisać! 🙂Polecam.
Skł:
Dynia ok 2kg
1kg ziemniaków
200ml mleka
2 łyżki skrobii ziemniaczanej
1 łyżka majeranku
1/3 łyżeczki chilli
Sól
Pieprz
Dynię obrać i pokroić w kostkę, zalać ok 1,5l wody, doprawić solą, pieprzem i ugotować do miękkości.
W osobnym garnku ugotować 500g ziemniaków, ostudzić i ugnieść praską na gladką masę. Drugie 500g ziemniaków surowych obrać i zetrzeć na tarce też na gładko. Ugotowane i starte ziemniaki połączyć ze sobą z dodatkiem 2 łyżek skrobii ziemniaczanej, soli i pieprzu na gładką masę.
Ugotowaną dynię wyjąć łyżką cedzakową do innego naczynia i zblendować na gładko.
W wodzie po gotowaniu dyni należy ugotować pyzy z przygotowanej masy ziemniaczanej. Formujemy pyzy wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy do gotującej się wody. Gotować od wypłynięcia jeszcze 3 min.
Pyz z wody nie wyjmujemy, tylko dodajemy do tego masę dyniową i 200ml mleka. Doprawiamy majerankiem i chilli ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze chwilkę ok 5 min.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz