Zupa dyniowa babci

 


Moja babcia opowiadała mi o takiej pysznej zupie dyniowej jaką kiedyś robiła. 
Zapamiętałam coś nie coś z jej opowieści bo wydała mi się interesująca. A zaczęło się od rozmowy o bardzo modnych w dzisiejszych czasach zupach typu krem. Babcia mówiła, że również robiła kiedyś zupę w formie kremu, ponieważ ugotowaną dynie rozcierało się na gładką masę, no za mnie zrobił to blender heh. Zazwyczaj zupy tego typu jadłam z grzankami, groszkiem ptysiowym lub grzankami a ta zupka jest z małymi pyzami. Ja od siebie jeszcze dodałam odrobinę chilli, aby zaostrzyć smak zupy i przełamać słodyć dynii.

Jest to stary przepis, ale warto go sobie zapisać! 🙂Polecam. 


Skł:

Dynia ok 2kg

1kg ziemniaków

200ml mleka

2 łyżki skrobii ziemniaczanej

1 łyżka majeranku

1/3 łyżeczki chilli

Sól

Pieprz


Dynię obrać i pokroić w kostkę, zalać ok 1,5l wody, doprawić solą, pieprzem i ugotować do miękkości. 

W osobnym garnku ugotować 500g ziemniaków, ostudzić i ugnieść praską na gladką masę. Drugie 500g ziemniaków surowych obrać i zetrzeć na tarce też na gładko. Ugotowane i starte ziemniaki połączyć ze sobą z dodatkiem 2 łyżek skrobii ziemniaczanej, soli i pieprzu na gładką masę.

Ugotowaną dynię wyjąć łyżką cedzakową do innego naczynia i zblendować na gładko.

W wodzie po gotowaniu dyni należy ugotować pyzy z przygotowanej masy ziemniaczanej. Formujemy pyzy wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy do gotującej się wody. Gotować od wypłynięcia jeszcze 3 min.

Pyz z wody nie wyjmujemy, tylko dodajemy do tego masę dyniową i 200ml mleka. Doprawiamy majerankiem i chilli ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze chwilkę ok 5 min.

SMACZNEGO! 

Komentarze

Popularne posty