Kapusta z grochem
Kolejny klasyk na wigilijnym stole to właśnie postna kapusta z grochem.
Można ją przygotować wcześniej i zamrozić lub zawekować w słoiki.
Skł:
1 kg kiszonej kapusty
300g grochu łuskanego
2 cebule
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki cukru
Sól
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
2 liście laurowe
Łyżka masła
Groch namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej odstawić na całą noc. Po tym czasie zmień wodę i ugotuj groch w osolonej wodzie. Groch będzie się gotować ok 1h.
Kapustę kiszoną odciśnij z soku i pokrój, niektórzy lubią płukać kapustę, żeby nie była zbyt kwaśna, ale ja tego nie robię.
Kapustę zalej 2 szkl wody i gotuj do miękkości co jakiś czas mieszając i kontrolując poziom wody. W między czasie dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym, kminkiem i cukrem.
Na łyżce masła przesmaż cebulę pokrojoną w kosteczkę i dodaj do kapusty.
Jak kapusta i groch już będą ugotowane to dodajemy odsączony groch do kapusty i gotujemy jeszcze chwilkę ze sobą co jakiś czas mieszając ok 15 min.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz