Kapusta z grochem

 


Kolejny klasyk na wigilijnym stole to właśnie postna kapusta z grochem. 
Można ją przygotować wcześniej i zamrozić lub zawekować w słoiki. 

Skł:
1 kg kiszonej kapusty 
300g grochu łuskanego
2 cebule
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki cukru
Sól
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
2 liście laurowe
Łyżka masła

Groch namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej odstawić na całą noc. Po tym czasie zmień wodę i ugotuj groch w osolonej wodzie. Groch będzie się gotować ok 1h.

Kapustę kiszoną odciśnij z soku i pokrój, niektórzy lubią płukać kapustę, żeby nie była zbyt kwaśna, ale ja tego nie robię. 
Kapustę zalej 2 szkl wody i gotuj do miękkości co jakiś czas mieszając i kontrolując poziom wody. W między czasie dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym, kminkiem i cukrem. 

Na łyżce masła przesmaż cebulę pokrojoną w kosteczkę i dodaj do kapusty. 
Jak kapusta i groch już będą ugotowane to dodajemy odsączony groch do kapusty i gotujemy jeszcze chwilkę ze sobą co jakiś czas mieszając ok 15 min. 

SMACZNEGO! 

Komentarze

Popularne posty