Makaron z kurczakiem i szpinakiem

 


Skł:

150g suchego makaronu typu rurki

100g świeżego szpinaku (może być też mrożony) 

500g piersi z kurczaka

2 ząbki czosnku

2 cebule

150 ml śmietany 18%

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka słodkiej papryki

Sól

Pieprz

1 łyżka masła klarowanego

Makaron ugotuj wdł instrukcji na opakowaniu.

Cebulkę pokrój w kostkę i przesmaż na maśle, dodając pod koniec czosnek przeciśnięty przez praskę.

Kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć do cebulki i smaż, aż mięsko się zrumieni. Dopraw solą,pieprzem, papryką i oregano. Następnie dodaj posiekany szpinak i smaż chwilkę, aż szpinak zmięknie. Zdejmij patelnię na chwilę z ognia i dodaj powoli śmietanę (najlepiej najpierw ją zachartuj dodając trochę sosu z patelni). Wszystko ze sobą dobrze wymieszaj i smaż jeszcze ok 15 min. Na koniec dodaj ugotowany makaron.

SMACZNEGO! 

Komentarze

Popularne posty