Makaron z kurczakiem i szpinakiem
Skł:
150g suchego makaronu typu rurki
100g świeżego szpinaku (może być też mrożony)
500g piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 cebule
150 ml śmietany 18%
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
Sól
Pieprz
1 łyżka masła klarowanego
Makaron ugotuj wdł instrukcji na opakowaniu.
Cebulkę pokrój w kostkę i przesmaż na maśle, dodając pod koniec czosnek przeciśnięty przez praskę.
Kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć do cebulki i smaż, aż mięsko się zrumieni. Dopraw solą,pieprzem, papryką i oregano. Następnie dodaj posiekany szpinak i smaż chwilkę, aż szpinak zmięknie. Zdejmij patelnię na chwilę z ognia i dodaj powoli śmietanę (najlepiej najpierw ją zachartuj dodając trochę sosu z patelni). Wszystko ze sobą dobrze wymieszaj i smaż jeszcze ok 15 min. Na koniec dodaj ugotowany makaron.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz