Sernik

 


Sernik na święta musi być. Z tego przepisu sernik wychodzi bardzo kremowy i delikatny. Wykończyłam go polewą z białej czekolady z wiórkami kokosowymi. 

Blaszka rozmiar:25x36cm

Skł:

1kg sera twarogowego z wiaderka

10 jajek

1.5 szkl cukru

2 budynie waniliowe po 40g bez cukru

1 szkl oleju

1 szkl mleka

1 olejek waniliowy

Herbatniki do wyłożenia spodu


Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. 

Żółtka utrzeć na puszystą masę i dodawać porcjami olej, ser, budynie wymieszane w 1 szklance mleka. 

Masę połącz delikatnie z pianą z białek i olejkiem. Wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i z poukładanymi herbatnikami. 


Piec ok 1h w 180°c.

SMACZNEGO!



Komentarze

  1. WE WSZYSTKICH PRZEPISACH BUDYŃ DODAWANY JEST JAKO PROSZEK Z MĄKĄ... czy z tym mlekiem nie jest pomyłką? Czy nie będzie rzadkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie pomyłka;) budynie rozpuszcza się w mleku, sernik nie będzie rzadki, ale też nie będzie sztywny. Jest on kremowy, puszysty i delikatny. Polewe na ten sernik tez polecam plynna, a nie twarda jak czekolada (taki efekt daja niektore kupne polewy) zeby wspolgrala z sernikiem. i dobrze sie wszystko kroilo. :-) pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty