Sernik
Blaszka rozmiar:25x36cm
Skł:
1kg sera twarogowego z wiaderka
10 jajek
1.5 szkl cukru
2 budynie waniliowe po 40g bez cukru
1 szkl oleju
1 szkl mleka
1 olejek waniliowy
Herbatniki do wyłożenia spodu
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem.
Żółtka utrzeć na puszystą masę i dodawać porcjami olej, ser, budynie wymieszane w 1 szklance mleka.
Masę połącz delikatnie z pianą z białek i olejkiem. Wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i z poukładanymi herbatnikami.
Piec ok 1h w 180°c.
SMACZNEGO!
WE WSZYSTKICH PRZEPISACH BUDYŃ DODAWANY JEST JAKO PROSZEK Z MĄKĄ... czy z tym mlekiem nie jest pomyłką? Czy nie będzie rzadkie?
OdpowiedzUsuńTo nie pomyłka;) budynie rozpuszcza się w mleku, sernik nie będzie rzadki, ale też nie będzie sztywny. Jest on kremowy, puszysty i delikatny. Polewe na ten sernik tez polecam plynna, a nie twarda jak czekolada (taki efekt daja niektore kupne polewy) zeby wspolgrala z sernikiem. i dobrze sie wszystko kroilo. :-) pozdrawiam!
Usuń