Zupa z fasolą czerwoną z puszki


Zupka z czerwoną fasolą z puszki z ziemniaczkami i kawałkami mięsa drobiowego. Pychotka! 


Skł:

700g drobiowej porcji rosołowej (u mnie udko, skrzydełka i korpus. Jeśli ugotujemy same udka to zupa będzie po prostu bardziej mięsna) 

Włoszczyzna (pęczek) 

700g ziemniaków

400g fasoli czerwonej w puszce

2 łyżku koncetratu pomidorowego

2l wody

Sól

5 ziarenek pieprzu

5 ziarenek ziela angielskiego

2 liście laurowe

Pęczek natki pietruszki do wykończenia


Mięso i włoszczyznę (oprócz marchewki) zalać ok 2l wody, doprawić liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem i gotować do miękkości. 

W między czasie obrać ziemniaki i marchewkę i pokroić w kostkę. 

Gdy mięso będzie miękkie to wyjmij do ostudzenia a reszte wywaru przelej przez sitko, aby pozbyć się włoszczyzny i przypraw. 

Do czystego wywaru dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę i gotuj 15 min. Po tym czasie dodaj ziemniaki pokrojone w kostę, dopraw całość solą, pieprzem i gotuj do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, fasolę czerwoną odsączoną i ugotowane obrane od kości mięso drobiowe. 

Przed podaniem posyp zupę posiekaną świeżą natką pietruszki. 

SMACZNEGO! 




 

Komentarze

Popularne posty