Zupa z fasolą czerwoną z puszki
Skł:
700g drobiowej porcji rosołowej (u mnie udko, skrzydełka i korpus. Jeśli ugotujemy same udka to zupa będzie po prostu bardziej mięsna)
Włoszczyzna (pęczek)
700g ziemniaków
400g fasoli czerwonej w puszce
2 łyżku koncetratu pomidorowego
2l wody
Sól
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
Pęczek natki pietruszki do wykończenia
Mięso i włoszczyznę (oprócz marchewki) zalać ok 2l wody, doprawić liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem i gotować do miękkości.
W między czasie obrać ziemniaki i marchewkę i pokroić w kostkę.
Gdy mięso będzie miękkie to wyjmij do ostudzenia a reszte wywaru przelej przez sitko, aby pozbyć się włoszczyzny i przypraw.
Do czystego wywaru dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę i gotuj 15 min. Po tym czasie dodaj ziemniaki pokrojone w kostę, dopraw całość solą, pieprzem i gotuj do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, fasolę czerwoną odsączoną i ugotowane obrane od kości mięso drobiowe.
Przed podaniem posyp zupę posiekaną świeżą natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz