Blok czekoladowy z bakaliami
W tych starych zeszytach jest tyle inspiracji! Przepis na blok czekoladowy pamięta jeszcze czasy Prl-u. Pamiętam jak pierwszy raz spróbowałam tego smakołyku to... Niebo w gębie:-} Bakalie można dodawać różne, zależy od naszych upodobań rodzynki, migdały, suszona śliwka. Ja dziś użyłam suszonych moreli, żurawiny i orzechów włoskich.
Skł:
200g masła
4 łyżki kakao
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mleka
3 szkl mleka w proszku
100g herbatników
50g suszonej żurawiny
50g suszonej moreli
50g orzechów włoskich
Morele pokrój w kosteczkę, orzechy posiekaj na drobno a herbatniki połam na mniejsze kawałki.
W rondelku rozpuść masło i dodaj kakao, cukier i mleko. Składniki połącz ze sobą dobrze na wolnym ogniu, nie doprowadź do wrzenia. Proponuje użyć trzepaczki do mieszania lepiej rozprowadzi się kakao. Gdy wszystko się dobrze rozpuści to należy zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Gdy uzyskamy gładką masę to dodajemy bakalię. Gotową masę przełoż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub do butelki plastikowej po napoju jeśli chcemy uzyskać roladę tzw. Salceson. Chłodzimy w lodówce kilka godzin.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz