Gofry owsiane
Gofry owsiane to świetny deser lub kolacja. My najczęściej zajadamy je z jogurtem naturalnym i dżemem i posypane ulubioną granolą.
Skł:
100g mąki owsianej lub zblendowanych płatków owsianych
200ml mleka
2 jajka
Szczypta soli
1 łyżka oleju
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Olejd do natłuszczenia gofrownicy
Białka oddziel od żółtek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na pianę ze szczyptą soli. Gdy piana będzie ubita dodaj żółtka, i dalej miksując na wolnych obrotach dodaj mąkę z proszkiem, mleko, olej i miód i mieszaj tylko chwilę do połączenia się składników. Z przygotowanego ciasta pieczemy gofry ok 7-10 min w zależności jaką mamy gofrownicę.
Propozycja podania: z jogurtem naturalnym i dżemem lub owocami
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz