Gofry owsiane


 



Gofry owsiane to świetny deser lub kolacja. My najczęściej zajadamy je z jogurtem naturalnym i dżemem i posypane ulubioną granolą. 

Skł:
100g mąki owsianej lub zblendowanych płatków owsianych
200ml mleka
2 jajka
Szczypta soli
1 łyżka oleju
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Olejd do natłuszczenia gofrownicy

Białka oddziel od żółtek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na pianę ze szczyptą soli. Gdy piana będzie ubita dodaj żółtka, i dalej miksując na wolnych obrotach dodaj mąkę z proszkiem, mleko, olej i miód i mieszaj tylko chwilę do połączenia się składników. Z przygotowanego ciasta pieczemy gofry ok 7-10 min w zależności jaką mamy gofrownicę. 

Propozycja podania: z jogurtem naturalnym i dżemem lub owocami

SMACZNEGO! 

Komentarze

Popularne posty