Pulpeciki w sosie pomidorowo śmietanowym



Składniki na pulpeciki:

Ok 600g łopatki wieprzowej

1 mała kajzerka namoczona w mleku

1 jajko

100ml wody

1 łyżka majeranku

Sól

Pieprz


Składniki na sos:

1 łyżka masła klarowanego

1 marchewka

1 cebula

1/4 czerwonej papryki

Ok 1l wody

400ml passaty pomidorowej

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Sól

Pieprz

2 liście laurowe

150ml śmietany 30%

2 łyżki mąki


Na maśle przesmażamy drobno pokrojoną cebulę. Marchewkę i paprykę również drobno pokrój i dodaj do cebuli, smaż ok 5 min. Następnie zalej wodą, dopraw solą, pieprzem i liściem laurowym i gotuj 20 min.

W między czasie przygotuj pulpeciki. Do mięsa mielonego dodaj bułkę namoczoną, jajko, majeranek, sól, pieprz i 100ml wody. Masę dobrze wyrób.

Do ugotowanego wywaru wrzucaj uformowane pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, lub odrobinę większe i gotuj ok 15 min. 

Śmietanę dobrze wymieszaj trzepaczką z mąką. Pulpeciki zdejmij z ognia i wlej do nich powoli śmietankę (najlepiej wlać wcześniej do śmietany łyżkę wywaru, aby ją zachartować).

Całość gotuj jeszcze na małym ogniu ok 10 min. 

Propozycja podania: z ryżem, lub kaszą i świeżo posiekaną natką pietruszki.

SMACZNEGO! 

Komentarze

Popularne posty