Pulpeciki w sosie pomidorowo śmietanowym
Składniki na pulpeciki:
Ok 600g łopatki wieprzowej
1 mała kajzerka namoczona w mleku
1 jajko
100ml wody
1 łyżka majeranku
Sól
Pieprz
Składniki na sos:
1 łyżka masła klarowanego
1 marchewka
1 cebula
1/4 czerwonej papryki
Ok 1l wody
400ml passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Sól
Pieprz
2 liście laurowe
150ml śmietany 30%
2 łyżki mąki
Na maśle przesmażamy drobno pokrojoną cebulę. Marchewkę i paprykę również drobno pokrój i dodaj do cebuli, smaż ok 5 min. Następnie zalej wodą, dopraw solą, pieprzem i liściem laurowym i gotuj 20 min.
W między czasie przygotuj pulpeciki. Do mięsa mielonego dodaj bułkę namoczoną, jajko, majeranek, sól, pieprz i 100ml wody. Masę dobrze wyrób.
Do ugotowanego wywaru wrzucaj uformowane pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, lub odrobinę większe i gotuj ok 15 min.
Śmietanę dobrze wymieszaj trzepaczką z mąką. Pulpeciki zdejmij z ognia i wlej do nich powoli śmietankę (najlepiej wlać wcześniej do śmietany łyżkę wywaru, aby ją zachartować).
Całość gotuj jeszcze na małym ogniu ok 10 min.
Propozycja podania: z ryżem, lub kaszą i świeżo posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz