Biała czekolada z żurawiną, morelą i maślanymi ciasteczkami
Pyszna, piękna i niezawodna domowa biała czekolada!
Skł:
200g masła
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mleka
3 szkl mleka w proszku
200g maślanych kruchych ciasteczek
100g suszonej żurawiny ciętej
100g suszonej moreli
Morele pokrój w kosteczkę, a ciastka połam ręcznie na mniejsze kawałki.
W rondelku rozpuść masło i dodaj cukier i mleko. Składniki połącz ze sobą dobrze na wolnym ogniu, nie doprowadzaj do wrzenia. Gdy wszystko się dobrze rozpuści to należy zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek najlepiej trzepaczką. Gdy uzyskamy gładką masę to dodajemy morelę, żurawinę i ciasteczka. Gotową masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub do butelki plastikowej po napoju jeśli chcemy uzyskać roladę. Chłodzimy w lodówce kilka godzin.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz