Biała czekolada z żurawiną, morelą i maślanymi ciasteczkami

 


Pyszna, piękna i niezawodna domowa biała czekolada! 


Skł:

200g masła

1/2 szkl cukru

1/2 szkl mleka

3 szkl mleka w proszku

200g maślanych kruchych ciasteczek

100g suszonej żurawiny ciętej

100g suszonej moreli


Morele pokrój w kosteczkę, a ciastka połam ręcznie na mniejsze kawałki. 

W rondelku rozpuść masło i dodaj cukier i mleko. Składniki połącz ze sobą dobrze na wolnym ogniu, nie doprowadzaj do wrzenia. Gdy wszystko się dobrze rozpuści to należy zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek najlepiej trzepaczką. Gdy uzyskamy gładką masę to dodajemy morelę, żurawinę i ciasteczka. Gotową masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub do butelki plastikowej po napoju jeśli chcemy uzyskać roladę. Chłodzimy w lodówce kilka godzin.

SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty