Pączki
Porcja:ok 15 pączków
Moje ulubione z kremem czekoladowym w środku. Obowiązkowo na każdy tłusty czwartek.
Skł:
Ok 500g mąki pszennej
50g rozpuszczonego masła
4 żółtka jajek
250ml ciepłego mleka
25g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
2 łyżki wódki
Szczypta soli
Zrób zaczyn, czyli ubierz z podanych składników 2 łyżki mąki, łyżkę cukru i 4 łyżki mleka. Rozmieszaj składniki z drożdżami i odstaw w ciepłe miejsce na ok 15 min, aż zaczyn urośnie. Powinien zwiększyć swoją objętość i zrobić się puszysty.
Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj żółtka, sól, cukier, rozpuszczone masło, mleko i zaczyn. Wymieszaj składniki. Następnie dodaj zaczyn i wódkę i zagnieć ciasto, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Ciasto oprósz z wierzchu lekko mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 1h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie możemy zacząć lepić pączki. Są 2 szkoły. Jedni wałkują ciasto ok 1cm grubości i wykrawają szklanką kółka, na środek jednego kładziemy łyżeczkę nadzienia i przykrywamy drugim kółkiem i zlepiamy brzegi.
Ja robie drugim sposobem. Po prostu odrywam ręką z miski kawałek ciasta, rozpłaszczam, kładę łyżeczkę nadzienia (konfitura, dżem, krem czekoladowy co kto lubi) i zlepiam pączka formując kółko i lekko spłaszczając (myślę, że to szybszy sposób).
Tak przygotowane pączki odstaw jeszcze na ok 20-30 min, przykryte ścierczką.
Po tym czasie smaż na rozgrzanym oleju lub smalcu ( wdł uznania) na wolnym ogniu na złoty kolor z każdej strony.
Ważne jest smażenie na wolnym ogniu, bez pośpiechu wtedy mamy gwarancję, że pączki się przepieką.
SMACZNEGO I TŁUSTEGO CZWARTKU!
Komentarze
Prześlij komentarz