Pączki








Porcja:ok 15 pączków

Moje ulubione z kremem czekoladowym w środku. Obowiązkowo na każdy tłusty czwartek. 


Skł:

Ok 500g mąki pszennej

50g rozpuszczonego masła

4 żółtka jajek

250ml ciepłego mleka

25g świeżych drożdży

3 łyżki cukru

2 łyżki wódki

Szczypta soli


Zrób zaczyn, czyli ubierz z podanych składników 2 łyżki mąki, łyżkę cukru i 4 łyżki mleka. Rozmieszaj składniki z drożdżami i odstaw w ciepłe miejsce na ok 15 min, aż zaczyn urośnie. Powinien zwiększyć swoją objętość i zrobić się puszysty. 

Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj żółtka, sól, cukier, rozpuszczone masło, mleko i zaczyn. Wymieszaj składniki. Następnie dodaj zaczyn i wódkę i zagnieć ciasto, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Ciasto oprósz z wierzchu lekko mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 1h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

Po tym czasie możemy zacząć lepić pączki. Są 2 szkoły. Jedni wałkują ciasto ok 1cm grubości i wykrawają szklanką kółka, na środek jednego kładziemy łyżeczkę nadzienia i przykrywamy drugim kółkiem i zlepiamy brzegi. 

Ja robie drugim sposobem. Po prostu odrywam ręką z miski kawałek ciasta, rozpłaszczam, kładę łyżeczkę nadzienia (konfitura, dżem, krem czekoladowy co kto lubi) i zlepiam pączka formując kółko i lekko spłaszczając (myślę, że to szybszy sposób). 

Tak przygotowane pączki odstaw jeszcze na ok 20-30 min, przykryte ścierczką. 

Po tym czasie smaż na rozgrzanym oleju lub smalcu ( wdł uznania) na wolnym ogniu na złoty kolor z każdej strony.  

Ważne jest smażenie na wolnym ogniu, bez pośpiechu wtedy mamy gwarancję, że pączki się przepieką. 

SMACZNEGO I TŁUSTEGO CZWARTKU! 


Komentarze

Popularne posty