Pasztet z soczewicy zielonej
Skł:
250g soczewicy zielonej (namoczonej ok 30 min w ok 400 ml wody)
600ml wody do ugotowania soczewicy
1 duża marchew
1 duży korzeń pietruszki
1 mały seler
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej czerwonej
1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki kaszy manny
2 jajka
Sól
Pieprz
Pęczek natki pietruszki
1 duża cebula
1 łyżka masła
Ok 2 łyżek siemienia lnianego do posypania pasztetu z wierzchu
Cebulkę pokrój w kostkę i przesmaż na maśle. Odstaw do wystygięcia.
Namoczoną soczewicę odsącz na sitku i wrzuć do garnka z osoloną wrzącą wodą i gotuj 20 min.
Marchew, pietruszkę i seler ugotuj do miękkości (ja gotuje warzywa do pasztetu, gdy przy okazji gotuje rosół. Są wtedy jeszcze smaczniejsze i pełne aromatu).
Ugotowaną soczewicę odsącz na sicie, dodaj ugotowane warzywa korzenne i cebulkę i zblenduj, lub zmiel na gładką masę. Dodaj jajka, mannę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posyp siemieniem lnianym. Piec ok 30 min w 180°c.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz