Pasztet z soczewicy zielonej

 


Jest pyszny na zimno na kanapkę jak i na ciepło do obiadu. 

Skł:

250g soczewicy zielonej (namoczonej ok 30 min w ok 400 ml wody) 

600ml wody do ugotowania soczewicy

1 duża marchew

1 duży korzeń pietruszki

1 mały seler

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka papryki słodkiej czerwonej 

1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej

2 łyżki kaszy manny

2 jajka

Sól

Pieprz

Pęczek natki pietruszki

1 duża cebula

1 łyżka masła

Ok 2 łyżek siemienia lnianego do posypania pasztetu z wierzchu


Cebulkę pokrój w kostkę i przesmaż na maśle. Odstaw do wystygięcia. 

Namoczoną soczewicę odsącz na sitku i wrzuć do garnka z osoloną wrzącą wodą i gotuj 20 min.

Marchew, pietruszkę i seler ugotuj do miękkości (ja gotuje warzywa do pasztetu, gdy przy okazji gotuje rosół. Są wtedy jeszcze smaczniejsze i pełne aromatu).

Ugotowaną soczewicę odsącz na sicie, dodaj ugotowane warzywa korzenne i cebulkę i zblenduj, lub zmiel na gładką masę. Dodaj jajka, mannę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posyp siemieniem lnianym. Piec ok 30 min w 180°c.

SMACZNEGO! 

Komentarze

Popularne posty