Kaszanka pieczona z cebulą i boczkiem

 


Pieczona kaszanka z cebulką i boczkiem to świetny pomysł na obiad. Ja taką kaszankę podaje z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem. Tą wersję kaszanki można również upiec na grillu i jest jeszcze pyszniejsza... aż mi się zatęskniło za sezonem grillowym;-)


Skł:

400g kaszanki

100g wędzonego boczku

1 cebula

Sól

Pieprz

Majeranek 


Kaszankę, obierz z flaka i pokrój w pastry ok 0,5 cm grubości. Boczek wędzony pokrój w cienkie plasterki lub słupki, a cebulę pokrój w piórka.

Na folii aluminiowej ułożonej na blaszce poukładaj kaszankę (tak na środku, ponieważ boki folii będziemy zawijać, można też zrobić w naczyniu żaroodpornym). Na kaszance poukładaj boczek i następnie cebulę. Wszystko posyp z wierzchu lekko solą, pieprzem i majerankiem. Zawiń całość we folię i piecz w piekarniku ok 40 min.w 180•c. Na koniec odwiń folię i piec jeszcze do zrumienienia cebulki.

SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty