Kaszanka pieczona z cebulą i boczkiem
Pieczona kaszanka z cebulką i boczkiem to świetny pomysł na obiad. Ja taką kaszankę podaje z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem. Tą wersję kaszanki można również upiec na grillu i jest jeszcze pyszniejsza... aż mi się zatęskniło za sezonem grillowym;-)
Skł:
400g kaszanki
100g wędzonego boczku
1 cebula
Sól
Pieprz
Majeranek
Kaszankę, obierz z flaka i pokrój w pastry ok 0,5 cm grubości. Boczek wędzony pokrój w cienkie plasterki lub słupki, a cebulę pokrój w piórka.
Na folii aluminiowej ułożonej na blaszce poukładaj kaszankę (tak na środku, ponieważ boki folii będziemy zawijać, można też zrobić w naczyniu żaroodpornym). Na kaszance poukładaj boczek i następnie cebulę. Wszystko posyp z wierzchu lekko solą, pieprzem i majerankiem. Zawiń całość we folię i piecz w piekarniku ok 40 min.w 180•c. Na koniec odwiń folię i piec jeszcze do zrumienienia cebulki.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz