Kruche rogaliki
Kruchutkie pyszne rogaliki. Nadzienie to u mnie zazwyczaj krem czekoladowy, albo jakaś konfitura ulubiona.
Skł:
2 1/2 szkl mąki pszennej
200g masła
1/3 szkl cukru pudru
1 czubata łyżka śmietany 18%
2 żółtka
Szczypta soli
Dodatki:
Marmolada
Konfitura
Krem czekoladowy
Z podanych składników mąki, masła, cukru pudru, śmietany żółtek i szczypty soli zagnieć ciasto. Dobrze wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na co najmniej 1h.
Po tym czasie schłodzone ciasto wyjmij na stolnicę podsypaną mąką, podziel na 3 lub 4 części (w zależności od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać rogaliki). Wałkujemy ciasto w kształcie koła dosyć cienko i kroimy nożem jak pizzę na 8 części.
Każdą szerszą stronę trójkącika smarujemy po środku nadzieniem. Każdą część zwijamy od szerszej strony (od zewnątrz) do wewnątrz i formujemy rogalik. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 min, w 180°c.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz