Rabarbar pod owsiano-orzechową kruszonką

 


Owoce pod kruszonką to u mnie klasyk. Bardzo prosty deser przepyszny na ciepło z lodami, bądź na zimno. Mnóstwo pomysłów na to danie, a dzisiaj z ...oczywiście rabarbar. Słodka chrupiąca kruszonka owsiana, lekko orzechowa i kwaskowy rabarbar.. pychota.


Skł:

300g obranego rabarbaru i pokrojonego w ok 1cm kostkę

1 łyżka cukru waniliowego


Kruszonka składniki:

100g masła zimnego

130g mąki owsianej (można zblendować płatki owsiane)

100g cukru

50g posiekanych orzechów włoskich


Rabarbar wysyp do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i posyp 1 łyżką cukru waniliowego.

Na wierzch przygotuj kruszonkę.

Masło posiekaj nożem, lub siekaczką do masła. Następnie dodaj resztę składników i połącz je ze sobą, do uzyskania konsystencji kruszonki.

Posyp kruszonką rabarbar i zapiekaj ok 30 min.

w 180°c. 


Propozycja podania:

Na zimno, lub na ciepło z dodatkiem lodów, lub bite śmietany.

SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty