Rabarbar pod owsiano-orzechową kruszonką
Owoce pod kruszonką to u mnie klasyk. Bardzo prosty deser przepyszny na ciepło z lodami, bądź na zimno. Mnóstwo pomysłów na to danie, a dzisiaj z ...oczywiście rabarbar. Słodka chrupiąca kruszonka owsiana, lekko orzechowa i kwaskowy rabarbar.. pychota.
Skł:
300g obranego rabarbaru i pokrojonego w ok 1cm kostkę
1 łyżka cukru waniliowego
Kruszonka składniki:
100g masła zimnego
130g mąki owsianej (można zblendować płatki owsiane)
100g cukru
50g posiekanych orzechów włoskich
Rabarbar wysyp do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i posyp 1 łyżką cukru waniliowego.
Na wierzch przygotuj kruszonkę.
Masło posiekaj nożem, lub siekaczką do masła. Następnie dodaj resztę składników i połącz je ze sobą, do uzyskania konsystencji kruszonki.
Posyp kruszonką rabarbar i zapiekaj ok 30 min.
w 180°c.
Propozycja podania:
Na zimno, lub na ciepło z dodatkiem lodów, lub bite śmietany.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz