Schabowe w majonezie z koperkiem i natką pietruszki

 


Pyszne kotlety schabowe są miękkie i soczyste.

Koperek i natka pietruszki dodają wspaniałego aromatu.


Skł:

Ok 450g schabu w plastrach (tj 4 plastry)

1 jajko

1 łyżka majonezu

1 łyżka posiekanego świeżego koperku

1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

Sól

Pieprz

Bułka tarta do obtoczenia kotletów


Plastry schabu rozbij tłuczkiem (najlepiej pod folią, żeby nie chlapało na wszystkie strony;-)). Dopraw z obu stron solą i pieprzem.

Przygotuj marynatę. Jajko roztrzem widelcem i  dodaj 1 łyżkę majonezu, koperek i  natkę pietruszki. Wszystko razem dobrze wymieszaj.

W tak przygotowanej marynacie obtocz plastry schabu i przełóż je do szklanego naczynia, zawiń folią i  odstaw do lodówki na 2h ( można sobie taki schab przygotować dzień wcześniej i chłodzić całą noc).



Wyjmij schab z lodówki, aby przed smażeniem nabrał temperatury pokojowej. Obtocz plastry w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.


SMACZNEGO!


Komentarze

Popularne posty