Schabowe w majonezie z koperkiem i natką pietruszki
Pyszne kotlety schabowe są miękkie i soczyste.
Koperek i natka pietruszki dodają wspaniałego aromatu.
Skł:
Ok 450g schabu w plastrach (tj 4 plastry)
1 jajko
1 łyżka majonezu
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
Sól
Pieprz
Bułka tarta do obtoczenia kotletów
Plastry schabu rozbij tłuczkiem (najlepiej pod folią, żeby nie chlapało na wszystkie strony;-)). Dopraw z obu stron solą i pieprzem.
Przygotuj marynatę. Jajko roztrzem widelcem i dodaj 1 łyżkę majonezu, koperek i natkę pietruszki. Wszystko razem dobrze wymieszaj.
W tak przygotowanej marynacie obtocz plastry schabu i przełóż je do szklanego naczynia, zawiń folią i odstaw do lodówki na 2h ( można sobie taki schab przygotować dzień wcześniej i chłodzić całą noc).
Wyjmij schab z lodówki, aby przed smażeniem nabrał temperatury pokojowej. Obtocz plastry w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz