Sernik królewski
Mój ulubiony sernik to... tradycyjny sernik królewski.
Składniki ciasto:
2 szkl mąki pszennej (ok 320g)
200g masła (zimnego)
2 jajka
3/4 szkl cukru
3 łyżki kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Składniki masa serowa:
1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego (lub dobrego sera z wiaderka)
3/4 szkl cukru
200g masła (miękkiego)
4 jajka
60g opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
1 łyżka cukru waniliowego
Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą i zagnieć gładkie ciasto.Podziel na 2 równe części. Jedną schowaj do lodówki, a drugą do zamrażarki na co najmniej 1h.
Masło ubij z cukrami na białą i puszystą masę. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, a następnie cały czas ubijając dodaj porcjami ser I budyń w proszku.
W oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli na szywną pianę i wymieszaj delikatnie z masą serową.
Blaszkę do pieczenia o wymiarach ok 20x30cm wyłóż papierem do pieczenia.
Dno blaszki wyłóż ciastem z lodówki. Następnie wylej masę serową i zetrzyj na wierzch ciasto z zamrażarki.
Piec w 180°c ok 45 min.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz