Sernik królewski

 


Mój ulubiony sernik to... tradycyjny sernik królewski.


Składniki ciasto:

2 szkl mąki pszennej (ok 320g)

200g masła (zimnego)

2 jajka

3/4 szkl cukru

3 łyżki kakao 

1 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia

Szczypta soli


Składniki masa serowa:

1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego (lub dobrego sera z wiaderka)

3/4 szkl cukru

200g masła (miękkiego)

4 jajka

60g opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

1 łyżka cukru waniliowego


Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą i zagnieć gładkie ciasto.Podziel na 2 równe części. Jedną schowaj do lodówki, a drugą do zamrażarki na co najmniej 1h.

Masło ubij z cukrami na białą i puszystą masę. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, a następnie cały czas ubijając dodaj porcjami ser I budyń w proszku.

W oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli na szywną pianę i wymieszaj delikatnie z masą serową.

Blaszkę do pieczenia o wymiarach ok 20x30cm wyłóż papierem do pieczenia. 

Dno blaszki wyłóż ciastem z lodówki. Następnie wylej masę serową i zetrzyj na wierzch ciasto z zamrażarki.

Piec w 180°c ok 45 min.

SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty