Młode ziemniaki pieczone z cebulką i boczkiem

 


Nadszedł sezon na młode ziemniaczki, więc trzeba korzystać w pełni, bo są przepyszne.
Ja zrobiłam dzisiaj szybką zapiekankę, żeby w taki upał nie siedzieć za długo w kuchni;-)
Polecam do tej zapiekanki zimną maślankę, pasuje idealnie.

Skł:
1kg młodych ziemniaków
2 średnie cebule
300g wędzonego boczku
3 łyżki oleju (ja użyłam aromatyzowanego czosnkiem i bazylią)
200g sera żółtego
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku
Sól
Pieprz

Młodych ziemniaczków nie trzeba obierać, wystarczy je dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokrój je na ćwiartki (łódeczki).
Cebulę pokrój w piórka i dodaj do ziemniaków.
Dodaj 3 łyżki oleju, paprykę, zioła i dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj i włóż do naczynia żaroodpornego. Posyp pokrojonym w kosteczkę boczkiem i piecz ok 50 min w 180°c, aż ziemniaczki będą miękkie a boczek chrupiący. 
Pod koniec pieczenia posyp startym na tarce 
żółtym serem i zapiekaj, aż ser się roztopi.

SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty