Stefanka bez pieczenia
Ja kojarze to ciasto pod taką nazwą, ale widzę że mówią też kaszowiec, mannowiec, grysikowiec.
Łatwe, szybkie i pyszne ciasto idealne na upalne dni, bo bez pieczenia.
Skł:
1l mleka
1 szkl cukru
1,5 łyżki kakao
1/2 szkl wiórków kokosowych
1 szkl kaszy manny
200g masła
Herbatniki do 3-krotnego przełożenia ciasta
2 galaretki np truskawkowe
Przygotuj blaszkę o wymiarach ok 25x25cm.
Wyłóż papierem do pieczenia ( wcześniej posmaruj blaszkę tłuszczem, papier będzie lepiej przylegać). Wyłóż na dno pierwszą warstwą herbatników.
Galaretki rozpuść w 750 ml gorącej wody
i odstaw, aż stężeje, a w między czasie przygotuj masę...
Mleko, cukier i masło przełóż do garnka i zagotuj.
Dodaj mannę i podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje ok 2-3 min.
Masę podziel na 2 części. Do jednej dodaj kakao, a do drugiej wiórki kokosowe.
Na wierzch połóż ostatnią warstwę herbatników
i wylej tężejącą galaretkę. Ciasto trzeba schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz