Zupa z królika

 


Zupka z królika, taką pamiętam jadłam jak byłam mała. Podana z gniecionymi ziemniaczkami i z pysznym delikatnym mięskiem z królika. Zupkę zaprawiam słodką śmietanką i zakwaszam lekko octem. Jest pyszna i delikatna. Świetnie smakuje również z ulubionym makaronem.


Skł:

Ok 600g mięsa z królika

2l wody

Pęczek włoszczyzny (u mnie 2 marchewki, pietruszka, 1/2 selera korzenia, por, natka pora i selera)

1 cebula przypalana na ogniu

200ml słodkiej śmietany

2 łyżki octu

Sól

5 ziarenek pieprzu

5 ziarenek ziela angielskiego

2 liście laurowe

Świeża posiekana natka pietruszki 


Dodatki:

1,2 ziemniaków

1 cebula

1 łyżka masła

Sól


Królika i włoszczyznę włóż do garnka i zalej 2 l zimnej wody. Zagotuj i zbierz szumowiny. Dodaj cebulę, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj ok 1h, do miękkości warzyw i mięsa. Pod koniec gotowania można dopiero posolić wywar.

Gdy mięso już będzie miękkie to zdejmujemy z ognia i dodajemy zachartowaną słodką śmietanę. Doprawiamy octem i gotujemy jeszcze parę min na wolnym ogniu.

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, a cebulę pokrój w kostkę  i przesmaż na maśle. Ugotowane ziemniaki zgnieć praską razem z cebulką.

Zupę podawaj z gniecionymi ziemniakami i świeżą natką pietruszki.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty