Zupa z królika
Zupka z królika, taką pamiętam jadłam jak byłam mała. Podana z gniecionymi ziemniaczkami i z pysznym delikatnym mięskiem z królika. Zupkę zaprawiam słodką śmietanką i zakwaszam lekko octem. Jest pyszna i delikatna. Świetnie smakuje również z ulubionym makaronem.
Skł:
Ok 600g mięsa z królika
2l wody
Pęczek włoszczyzny (u mnie 2 marchewki, pietruszka, 1/2 selera korzenia, por, natka pora i selera)
1 cebula przypalana na ogniu
200ml słodkiej śmietany
2 łyżki octu
Sól
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
Świeża posiekana natka pietruszki
Dodatki:
1,2 ziemniaków
1 cebula
1 łyżka masła
Sól
Królika i włoszczyznę włóż do garnka i zalej 2 l zimnej wody. Zagotuj i zbierz szumowiny. Dodaj cebulę, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj ok 1h, do miękkości warzyw i mięsa. Pod koniec gotowania można dopiero posolić wywar.
Gdy mięso już będzie miękkie to zdejmujemy z ognia i dodajemy zachartowaną słodką śmietanę. Doprawiamy octem i gotujemy jeszcze parę min na wolnym ogniu.
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, a cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na maśle. Ugotowane ziemniaki zgnieć praską razem z cebulką.
Zupę podawaj z gniecionymi ziemniakami i świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz