Ogórki kiszone
Ogórki kiszone to klasyk w polskich domach. Przydają się na zakąskę, do zup, do mięs, sałatek it'd. W ostatnim czasie widzę, że kiszonki zrobiły się bardzo popularne. Ja najbardziej lubię kiszone ogórki, rzodkiewki, cukinie i kalafior.
Skł:
Ogórki świeże (najlepiej ze sprawdzonego źródła)
Chrzan korzeń i liść
Koper
Liście winogronu
Czosnek
Liść laurowy
Ziele angielskie
Pieprz cały
Zalewa:
Na 1l wody 1.5 łyżki soli. Sól kamienną do przetworów, dobrze rozpuścić w wodzie.
Do każdego litrowego słoika wrzucam po 3 ziarna pieprzu i ziela, liść laurowy, 2 ząbki czosnku, kawałek ok 3 cm chrzanu i koper. Następnie poukładaj w słoiku ogórki, tak aby nie wypłyneły na wierzch. Następnie na wierzch dajmy kawałek liścia chrzanu i liść winogronu.
Zalewamy ogórki zimną solanką i zakręcamy słoiki. Gdy ogórki po kilku dniach zakisną to możemy je przenieść w chłodne miejsce np. Do spiżarni.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz