Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami
Ważne, aby cukinia do faszerowania była młoda. Cukinię zapieka się w całości razem ze skórką, wiec powinna być miękka. Środek cukinii po wydrążeniu można pokroić i wrzucić do farszu, więc nie powinna mieć twardych pestek.
Skł:
600g cukinii
300g piersi z kurczaka
2 średnie pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
100g sera żółtego
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Oliwa
Sól pieprz
Cukinię przekrój wzdłuż i wydrąż środek (miąższu nie wyrzucaj!) Wysmaruj cukinię oliwą i ułóż w naczyniu żaroodpornym, również wysmarowanym oliwą.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Pod koniec dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Kurczaka pokrój w kostkę, dodaj do cebuli, dopraw papryką, oregano, ziołami i smaż na złoto.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, a miąższ z cukinii posiekaj. Wrzuć wszystko do kurczaka i całość smaż, aż odparuje cały sok ok 20-25min. Dopraw solą i pieprzem.
Farszem nadziej cukinię i zapiekaj w 180°c ok 30 min. Pod koniec pieczenia posyp cukinię startym żółtym serem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz