Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami

 




Ważne, aby cukinia do faszerowania była młoda. Cukinię zapieka się w całości razem ze skórką, wiec powinna być miękka. Środek cukinii po wydrążeniu można pokroić i wrzucić do farszu, więc nie powinna mieć twardych pestek.


Skł:

600g cukinii 

300g piersi z kurczaka

2 średnie pomidory

1 cebula

2 ząbki czosnku

100g sera żółtego

1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka ziół prowansalskich

Oliwa

Sól pieprz


Cukinię przekrój wzdłuż i wydrąż środek (miąższu nie wyrzucaj!) Wysmaruj cukinię oliwą i ułóż w naczyniu żaroodpornym, również wysmarowanym oliwą.

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Pod koniec dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Kurczaka pokrój w kostkę, dodaj do cebuli, dopraw papryką, oregano, ziołami i smaż na złoto.

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój  w kostkę, a miąższ z cukinii posiekaj. Wrzuć wszystko do kurczaka i całość smaż, aż odparuje cały sok ok 20-25min. Dopraw solą i pieprzem.

Farszem nadziej cukinię i zapiekaj w 180°c ok 30 min.  Pod koniec pieczenia posyp cukinię startym żółtym serem.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty