Ketchup z cukinii

 


Najpyszniejszy ketchup jaki kiedykolwiek jadłam... no nie ma to jak swoje. A cukinia, to warzywo, które nigdy mnie nie zawodzi i mam jej w swoim warzywniku pod dostatkiem, co roku. Ma słodko- kwaśny smak, za sprawą cukru i octu i piękny czerwony kolor. 


Skł:

3 kg cukinii

1/2 kg cebuli

1/2 szkl cukru

1/2 szkl octu

2 łyżki soli

1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku łagodnej lub pikantnej (w zależności jaki chcemy mieć ketchup ostry czy łagodny)

400g koncentratu pomidorowego

Pieprz (najlepiej świeżo zmielony)

Cukinię, obierz ze skórki i wyjmij pestki. Cukinię i cebulę pokrój w kostkę, zasyp cukrem w garnku, wlej 1/3 szklanki wody i gotuj  do miękkości, na wolnym ogniu ok 30 min. mieszają co jakiś czas.

Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i zblenduj na puree cukinię i cebulę. Dodaj ocet, sól, pieprz, paprykę i koncentrat. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem jeszcze ok 10 min. Gorący ketchup przelej do umytych, wyparzonych słoików i postaw do góry dnem, aż wystygną, po tym czasie można wynieść w chłodne miejsce.


Smacznego!


Komentarze

Popularne posty