Ketchup z cukinii
Najpyszniejszy ketchup jaki kiedykolwiek jadłam... no nie ma to jak swoje. A cukinia, to warzywo, które nigdy mnie nie zawodzi i mam jej w swoim warzywniku pod dostatkiem, co roku. Ma słodko- kwaśny smak, za sprawą cukru i octu i piękny czerwony kolor.
Skł:
3 kg cukinii
1/2 kg cebuli
1/2 szkl cukru
1/2 szkl octu
2 łyżki soli
1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku łagodnej lub pikantnej (w zależności jaki chcemy mieć ketchup ostry czy łagodny)
400g koncentratu pomidorowego
Pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
Cukinię, obierz ze skórki i wyjmij pestki. Cukinię i cebulę pokrój w kostkę, zasyp cukrem w garnku, wlej 1/3 szklanki wody i gotuj do miękkości, na wolnym ogniu ok 30 min. mieszają co jakiś czas.
Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i zblenduj na puree cukinię i cebulę. Dodaj ocet, sól, pieprz, paprykę i koncentrat. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem jeszcze ok 10 min. Gorący ketchup przelej do umytych, wyparzonych słoików i postaw do góry dnem, aż wystygną, po tym czasie można wynieść w chłodne miejsce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz