Kotlet schabowy
Niby klasyczny schabowy, a u każdego pewnie inny. U mnie to prawie co niedziela musi być, no i rosołek oczywiście też:-) Z tego przepisu kotlety wychodzą bardzo chrupiące. Do bułki można dodać troche ulubionych ziół np. prowansalskich, będą jeszcze pyszniejsze.
Skł:
Plastry schabu wieprzowego ok 0,5cm grubości
Mąka pszenna do obtoczenia
Jajka
Bułka tarta do obtoczenia
Sól
Pieprz świeżo mielony
Olej do smażenia rzepakowy lub masło klarowane, albo smalec
Plastry schabu rozbij tłuczkiem z obu stron (przykryj folią, nie będą chlapać podczas tłuczenia). Oprósz solą i pieprzem z obu stron. Obtocz najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz