Królik w sosie śmietanowym

 


Królik to trochę zapomniane już mięso. Kiedyś częściej jadano króliki, ale coraz częściej spotykam je w polskich marketach i bardzo mnie to cieszy.
Pyszne mięso, z wyśmienitym sosem. 
Ja podaję z ziemniakami i buraczkami lub surówką.

Skł:

1 kg królika (u mnie: skoki i comber)

150g marchewki

1 łyżeczka papryki słodkiej czerwonej w proszku

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka majeranku

Sól

Biały pieprz

100ml śmietany 30%

1 łyżka mąki

Natka pietruszki

Masło klarowane


Umyte i osuszone mięso natrzyj solą. Rozmaryn, majeranek, paprykę i pieprz, wymieszaj ze sobą i również natrzyj nimi mięso. Wstaw mięso do lodówki pod przykryciem na co najmniej 2h.

Po tym czasie wyjmij mięsko z lodówki, żeby przed smażenien nabrało temp. pokojowej.

Mięso włóż na rozgrzane masło i smaż, aż się zrumieni. Następnie dodaj marchewkę pokrojoną w talarki i zalej ok 300ml wody. Duś pod przykryciem ok 1h, aż mięso będzie miękkie. W między czasie sprawdzaj poziom wody i w razie potrzeby dolej trochę. 

Śmietanę wymieszaj z mąką i ok 50ml wody.

Gdy mięso będzie już miękkie, to wlej zachartowaną śmietankę, wymieszaj i duś jeszcze ok 5-10 min, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Posyp przed podaniem posiekaną, świeżą natką pietruszki.


Smacznego!


Komentarze

Popularne posty