Królik w sosie śmietanowym
Skł:
1 kg królika (u mnie: skoki i comber)
150g marchewki
1 łyżeczka papryki słodkiej czerwonej w proszku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka majeranku
Sól
Biały pieprz
100ml śmietany 30%
1 łyżka mąki
Natka pietruszki
Masło klarowane
Umyte i osuszone mięso natrzyj solą. Rozmaryn, majeranek, paprykę i pieprz, wymieszaj ze sobą i również natrzyj nimi mięso. Wstaw mięso do lodówki pod przykryciem na co najmniej 2h.
Po tym czasie wyjmij mięsko z lodówki, żeby przed smażenien nabrało temp. pokojowej.
Mięso włóż na rozgrzane masło i smaż, aż się zrumieni. Następnie dodaj marchewkę pokrojoną w talarki i zalej ok 300ml wody. Duś pod przykryciem ok 1h, aż mięso będzie miękkie. W między czasie sprawdzaj poziom wody i w razie potrzeby dolej trochę.
Śmietanę wymieszaj z mąką i ok 50ml wody.
Gdy mięso będzie już miękkie, to wlej zachartowaną śmietankę, wymieszaj i duś jeszcze ok 5-10 min, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Posyp przed podaniem posiekaną, świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz