Kruche ze śliwkami i orzechami włoskimi

 


Składniki na ciasto:

2 szkl mąki pszennej

200g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 jajka

1 szkl cukru

Sól

1 kisiel 40g


Dodatki:

400g ulubionych śliwek

70g orzechów włoskich


Kruszonka:

50g masła

50g cukru

100g mąki pszennej


Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, masła i żółtek zagnieć ciasto i schowaj do lodówki na ok 2h, aby się schłodziło.

Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania zmniejsz obroty miksera i dodaj kisiel. Mieszaj tylko do momentu połączenia się piany z proszkiem kiślu.

Orzechy włoskie posiekaj, a śliwki przekrój na pół i wyjmij pestki.

Następnie zrób kruszonkę z masła, cukru i mąki.

Blaszkę o wymiarach 25x25cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.

Na dno blaszki wyłóż:       

-całą porcję ciasta

-śliwki

-orzechy włoskie

-piana z białek

-kruszonka

Całość piecz w 180°c ok 45 min. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.


Smacznego!

                                           



Komentarze

Popularne posty