Kruche ze śliwkami i orzechami włoskimi
Składniki na ciasto:
2 szkl mąki pszennej
200g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
1 szkl cukru
Sól
1 kisiel 40g
Dodatki:
400g ulubionych śliwek
70g orzechów włoskich
Kruszonka:
50g masła
50g cukru
100g mąki pszennej
Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, masła i żółtek zagnieć ciasto i schowaj do lodówki na ok 2h, aby się schłodziło.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania zmniejsz obroty miksera i dodaj kisiel. Mieszaj tylko do momentu połączenia się piany z proszkiem kiślu.
Orzechy włoskie posiekaj, a śliwki przekrój na pół i wyjmij pestki.
Następnie zrób kruszonkę z masła, cukru i mąki.
Blaszkę o wymiarach 25x25cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
Na dno blaszki wyłóż:
-całą porcję ciasta
-śliwki
-orzechy włoskie
-piana z białek
-kruszonka
Całość piecz w 180°c ok 45 min. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz