Makowiec bez mąki

 


Pyszne ciasto i szybkie do zrobienia. Można dodać do niego bakalie, lub orzechy. Na wierzch świetnie sprawdza się również lukier, lub polewa czekoladowa.
Przepis na blaszkę o wymiarach ok
25x25cm.


250g maku niebieskiego +mleko do namoczenia ok 1/2l.

8 jajek

1 szkl cukru

3 łyżki bułki tartej

Olejek migdałowy


Mak zalej mlekiem i lekko podgrzej, żeby szybciej namiękł. Odstaw na ok 2h, a po tym czasie przemiel maszynką na najmniejszych oczkach 2x.

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. 

Gdy cukier się rozpuści to na wolniejszych obrotach dodawaj po 1 żółtku. Na koniec dodaj bułkę tartą, olejek migdałowy (trochę tak dla aromatu) i zmielony mak. Wszystko mieszaj do momentu połączenia się składników.

Masę wylej na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok 40min w 180°c.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty