Makowiec bez mąki
Pyszne ciasto i szybkie do zrobienia. Można dodać do niego bakalie, lub orzechy. Na wierzch świetnie sprawdza się również lukier, lub polewa czekoladowa.
Przepis na blaszkę o wymiarach ok
25x25cm.
250g maku niebieskiego +mleko do namoczenia ok 1/2l.
8 jajek
1 szkl cukru
3 łyżki bułki tartej
Olejek migdałowy
Mak zalej mlekiem i lekko podgrzej, żeby szybciej namiękł. Odstaw na ok 2h, a po tym czasie przemiel maszynką na najmniejszych oczkach 2x.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier.
Gdy cukier się rozpuści to na wolniejszych obrotach dodawaj po 1 żółtku. Na koniec dodaj bułkę tartą, olejek migdałowy (trochę tak dla aromatu) i zmielony mak. Wszystko mieszaj do momentu połączenia się składników.
Masę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok 40min w 180°c.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz