Kluski ziemniaczane z boczkiem i białym serem
Składniki na kluski:
1 kg ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szkl mąki pszennej
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
Składniki dodatki:
300g wędzonego boczku
2 średnie cebule
250g twarogu półtłustego
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na nadrobniejszych oczkach. Odciśnij je na sicie, gazie lub ściereczce z nadmiaru soku (sok odstaw na kilka minut i dopiero wylej a biały nalot, który zebrał się na dnie to jest skrobia, którą dodaj do masy ziemniaczanej). Dodaj do masy jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną, sól. Wszystko dobrze ze sobą wymieszaj, aż powstanie gładka, gęsta masa.
Zagotuj wodę z odrobiną soli i nakładaj kluski wielkości ok 1/3 łyżki umoczoną wcześniej w zimnej wodzie. Gotuj na średnim ogniu ( jeśli będzie za mocno woda wrzała to kluseczki się rozpadną).
Kluski gotuj partiami, żeby nam się nie skleiły, od wypłynięcia jeszcze ok 3-5 min ( w zależności jakiej wielkości są kluski.
Ugotowane kluski przelej na durszlaku zimną wodą i układaj na talerzu płasko, żeby się nie posklejały (można je lekko polać olejem).
Cebulkę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na złoty kolor, na odrobinie oleju. Następnie pokrój w kostkę boczek i dodaj do cebuli. Smaż razem do zrumienienia.
Pod koniec smażenia dodaj kluski i smaż ok 5-10 min, aż nabiorą temperatury i na koniec, już bez smażenia dodaj pokruszony twaróg.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz