Sernik z masą kajmakową i migdałami

 


Składniki:
1 kg sera dwukrotnie zmielonego lub dobrego z wiaderka
130g masła
150g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu waniliowego lub cytrynowego
40g kaszy manny
Skórka starta z jednej cytryny
4 jajka
Szczypta soli

Dodatki:
1 puszka masy kajmakowej
200g masła w temp. pokojowej
2 śmietany-fix
3 łyżki uprażonych płatków migdałowych

Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystygnięcia.
Do miski wsyp cukier waniliowy, budyń, mannę, twaróg, masło wystudzone, skórkę z cytryny i żółtka i połącz ze sobą przy użyciu miksera.
W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. 
Pianę dodaj do masy i połącz za pomocą drewnianej lub silikonowej łopatki.
Masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180°c ok 55 min.
Masło ubij na puszysto i dodaj masę kajmakową. Miksuj do połączenia się składników, a pod koniec jeszcze dodaj 2 śmietany-fix.
Masę kajmakową wykładamy na wystygnięty sernik i całość posyp migdałami.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty