Udka z kaczki z żurawiną, rozmarynem i sokiem pomarańczowym

 

 

Uwielbiam kaczkę gotowaną, pieczone udka, smażona pierś, czernina, zasmażaną z makaronem lub faszerowaną. Na kaczkę jest naprawdę wiele pomysłów a pieczone udka cieszą się coraz większą popularnością, więc podrzucam dzisiaj przepis na udka z kaczki ze słodką żurawiną, aromatycznym rozmarynem i słodko-kwaśnym sokiem z pomarańczy.

Skł:

4 udka z kaczki

100g żurawiny 

130ml soku pomarańczowego (może być świeżo wyciskany lub z kartonika 100%)

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej w proszku

Sól

Pieprz


Udka umyj i dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj solą, pieprzem, rozmarynem i papryką. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2h. 

Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki niech nabierze temperatury pokojowej. Przesmaż mięso na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor z każdej strony i  przełóż do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem. Posyp żurawiną i zalej sokiem pomarańczowym.

Piec pod przykryciem ok 1,5h.

Propozycja podania: 

- z ziemniakami z wody i gruszką w occie

- z ulubioną kaszą z warzywami

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty