Udka z kaczki z żurawiną, rozmarynem i sokiem pomarańczowym
Uwielbiam kaczkę gotowaną, pieczone udka, smażona pierś, czernina, zasmażaną z makaronem lub faszerowaną. Na kaczkę jest naprawdę wiele pomysłów a pieczone udka cieszą się coraz większą popularnością, więc podrzucam dzisiaj przepis na udka z kaczki ze słodką żurawiną, aromatycznym rozmarynem i słodko-kwaśnym sokiem z pomarańczy.
Skł:
4 udka z kaczki
100g żurawiny
130ml soku pomarańczowego (może być świeżo wyciskany lub z kartonika 100%)
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej w proszku
Sól
Pieprz
Udka umyj i dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj solą, pieprzem, rozmarynem i papryką. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2h.
Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki niech nabierze temperatury pokojowej. Przesmaż mięso na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor z każdej strony i przełóż do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem. Posyp żurawiną i zalej sokiem pomarańczowym.
Piec pod przykryciem ok 1,5h.
Propozycja podania:
- z ziemniakami z wody i gruszką w occie
- z ulubioną kaszą z warzywami
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz